Merhabalar,

Bu yazımda hepimizin karşılaştığı ve “bunu yapmanın kolay bir yolu yok mu” sorusuna cevap verebilecek 9 adet çözümü sizler için derledim.

    1. Filtrelerde kullandığımız search özelliği işimizi oldukça kolaylaştırmaktadır. Slicerın üzerine tıklayıp CTRL + F tuşlarına bastığınızda kısayoldan search özelliğini açıp kapatabilirsiniz.
    2. Search özelliği ile bir isim araması yapmak istiyoruz. Ancak aradığımız ismin tam halini hatırlamıyorsunuz. Burada yardımımıza “*” yetişiyor.

      Aşağıdaki örnekte ismi “Mer” ile başlayan ve soyadı “D” harfi ile başlayan kişileri filtreliyoruz.

      Bir diğer örnekte adında veya soyadında “aş” harfleri yanyana yazılmış olan kişileri bulmak istiyoruz.

    3. Power BI tablolarında sıralama yaparken sadece tek bir kolon üzerinden sıralamak bazen ihtiyacımızı karşılayamayabiliyor. Bu durumlarda Shift tuşuna basılı tutarak iki veya daha fazla kolona göre sıralama yapabilirsiniz. Aşağıdaki örnekte hem departmana hem de pozisyona göre sıralama yapılmış bir tablo görebilirsiniz.
    4. Sayfa sayısı çok olan raporlarda istediğimiz sayfayı bulmak bazen zor olabiliyor. Bunun için aşağıdaki kırmızı alana sağ tık yaparak tüm sayfaları görebilir ve açılan listeden seçim yapabilirsiniz.
    5. Dax ile yazdığınız formüllerde birden fazla kullanılmış bir metrik ya da kolonda değişiklik yapmak istediğimizi varsayalım. Her bir değeri tek tek seçip değiştirmek oldukça uğraştırıcı olacaktır. Bunun yerine değerlerden birini seçerek CTRL + SHIFT + L tuşlarına bastığınızda formüldeki tüm aynı değerler seçilmiş olacaktır. Böylelikle formül üzerinde kolayca değişiklik yapabilirsiniz.

      Diyelim ki tüm değerlerin yerine sadece seçili değer ve bir sonraki değeri seçmek istediniz. Bu durumda CTRL + D tuş kombinasyonu size yardımcı olacaktır.
    6. Dax formülleri ile çalışırken yazılan formülü alt ya da üst satırlara almak istediğimizde genelde kopyala ve yapıştıra başvuruluyor. Ancak ALT + UP ya da ALT + DOWN tuşları ile bu işlemi kolaylıkla yapabilirsiniz.
    7. Dax formül satırlarını CTRL + Scroll Up yaparak büyütebilir ya da CTRL+ Scroll Down ile küçültebilirsiniz.
    8. Raporunuzda çok fazla measure varsa eğer bu durum karmaşık bir görüntü oluşturabiliyor. Bunu çözmek için hesaplamalarınızı klasör altında düzenleyebilir ve daha rahat bir çalışma ortamı hazırlayabilirsiniz. Bunu yapmak için sol taraftaki Model View bölümüne gelerek aynı klasöre yerleştirmek istediğiniz hesaplamaları seçip Display Folder bölümüne bir klasör adı yazmanız yeterli olacaktır.
    9. Yazdığımız bir hesaplamanın(measure) yanlışlıkla farklı bir tablo altında kaydedildiğini varsayalım. Bu durumu hesaplamayı silip baştan yazmak yerine çok kolay bir şekilde çözebilirsiniz. Yine Model View sekmesine giderek söz konusu hesaplamanın üzerine tıklayıp Home table alanından istediğiniz tabloya gönderebilirsiniz.